shine

Pantone: a színek intézménye

2018. január 24. - Romi.

pantone_a_stinek_intezmenye_2.png

Sziasztok! Mivel néhány korábbi bejegyzés kapcsán már szóba került a Pantone, és azt tapasztaltam, hogy viszonylag kevesen tudják, mivel is foglalkozik ez az intézmény, arra gondoltam, talán hasznos és érdekes lenne egy ilyen jellegű bejegyzés. Tehát összegyűjtöttem néhány alapinformációt az intézményről, ezen kívül megtudhatjátok, hogy mi is a Pantone Matching System, és természetesen az év színe procedúráról is olvashattok egy keveset.

Pantone

A Pantone 1962-ben jött létre, majd 1963-ban az intézmény alapítója, Lawrence Herbert létrehozott egy speciális rendszert a színek azonosítására, mely Pantone Matching System néven vált ismertté. A Pantone, révén, hogy színekkel foglalkozik, kiváltképp a művészek világában tölt be jelentős szerepet, így a divatcégek, lakberendezők, virágárusok, és még sokan mások használják az intézmény által kiadott színmegfeleltetési skálákat.

 

pantone_szinegyezteto_rendszer.png

 

A PMS

A pontos színazonosítás a design egy jelentős eleme, ugyanakkor előfordul, hogy a monitoron megjelenített árnyalat nem egyezik  pontosan a nyomtatott színnel, így ennek a problémának az orvosolására fejlesztették ki a a Pantone Matching System nevű rendszert. Egy példán keresztül szemléltetve: vegyük a Coca Cola  logóját. Ha a piros árnyalat másképp nézne ki monitoron, plakátokon, a kupakon, és magán az üvegen, az nyilvánvalóan nem lenne túl szerencsés a vállalat számára. A PMS az ilyesfajta problémákat hivatott kiküszöbölni színegyeztetési rendszerének köszönhetően, így a vállalatok, cégek, vállalkozók egy standardizált színskálából válogathatnak anélkül, hogy a nyomtatott végeredmény eltérő árnyalatokat mutatna.

Mindettől függetlenül nem a PMS az egyetlen színmegfeleltetési rendszer, ugyanakkor ez a legszélesebb körben használt, feltehetően, mivel a legtöbb nyomtató felismeri, illetve olyan színek használatát is lehetővé teszi, amelyek nem keverhetőek ki CMYK-ban (a CMYK röviden egy nyomdászatban használt fogalom, mely az angol cyan, magenta, yellow színek, illetve a key, azaz fekete, mint elvonó szín mozaik szavaként jelenik meg, és az említett színekből keveri ki a különböző árnyalatokat).

Bár a Pantone nem csupán a grafikusok számára fejlesztette ki színegyeztetési rendszerét, mégis ezen a téren vált a legismertebbé, illetve legelterjedtebbé.

Az árnyalatokat az intézmény ún. chip bookokban rendszerezi, ezek olyan könyvek, melyek legyező formában tárolják a színskálákat, és arra szolgálnak, hogy segítsék a designereket abban, hogy lássák, az adott árnyalatokat festékkel bevont, bevonat nélküli, valamint matt papírfelületen.

 

pantone_divat_blog.png

Az év színe

A Pantone színskálákon mindig található egy-egy kód, az adott árnyalat alatt, amely az azonosításra szolgál, tehát vegyük például a 2016-os év színeit, a rose quartz-ot, mely a 13-1520 kódot kapta, illetve a serenity-t amit a 15-3919 számok azonosítanak. Tehát a rózsakvarc egy rózsaszín árnyalat, nevezhető pasztellrózsaszínnek is, azonban ez egy kissé tág fogalom, mivel a pasztellrózsaszín egy jóval szélesebb színskálán értelmezhető, míg, ha kizárólag a rózsakvarcról beszélek, az egyedül a 13-1520-as kódú Pantone árnyalattal azonosítható. A serenity esetében ugyanez a helyzet: bár maga a szó derültségnek/nyugalomnak fordítható, tehát nemhogy egy konkrét színt, de még egy megfogható objektumot sem jelöl, azonban a Pantone esetünkben a serenity fantázianevet adta a 15-3919-es árnyalatnak, így akármilyen különösen is hangzik, értelmet nyer az a mondat, hogy serenity színű táskám van, amennyiben az adott táska egy árnyalattal sem tér el a meghatározott színkódtól.

Az év színének kiválasztása minden évben esedékes, általában ősszel, de előfordult már olyan is, hogy decemberben debütált a megválasztott árnyalat. A színek kiválasztása egyébként nem véletlenszerű, általában a világban zajló jelentősebb események fontos szerepet játszanak az egyes árnyalatok megválasztásában, így például a 2017-es greenery az új kezdetet volt hivatott szimbolizálni, míg a rózsakvarc és serenity nyugalmat csempésztek az emberek hétköznapjaiba. Az adott év színének kiválasztása többnyire úgy zajlik, hogy különböző európai városokban a kiválasztott nemzetek csoportjai megvitatják a prezentációkban bemutatott színjavaslatokat, majd a találkozó eredményét közzé teszik a Pantone Viewben (ez gyakorlatilag egy lefűzős mappa, ami telis-tele van képekkel a különböző árnyalatokról), amit többnyire designerek és más vevő orientált vállalatok használnak.

Legelőször 2000-ben választották meg az év színét, ami a cerulean fantázianevet kapta, ez magyarul annyit tesz, égszínkék. Ettől kezdve minden évben kiválasztásra került egy szín - vagy kettő, mint 2016-ban (rózsakvarc és serenity), mely meghatározó lett az adott esztendőben.

Az eddigi évek színei:

az_ev_szinei_2000-2018_1.png

képek: × × × × × × × × ×

források: Pantone × Pantone2 × Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://s-hine.blog.hu/api/trackback/id/tr5813551587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása